Diëten. Je kan er een boek over schrijven. Velen hebben dat ook gedaan. En met succes. Over het algemeen helaas wel met als enig blijvend resultaat dat dieetdenken diepgeworteld in je gedachten blijft.
Dagelijks spreek ik mensen die alle afvalmethodes van voor tot achter kennen en eindeloos beproefd hebben. Toch zitten ze tegenover mij om gewicht te verliezen. Meestal beseffen ze inmiddels dat die methodes niet zullen helpen en dat ze toch echt hun eigen weg moeten vinden. Dat is fijn want de juiste mindset is nodig om succes te hebben. Maar diep van binnen zijn er nog heel veel stemmetjes die alle regels van vroeger herhalen: “Van koolhydraten word je dik”, “alleen als je afziet zal je slagen”, “als je niet afvalt heb je gefaald en moet je nog strenger voor jezelf zijn”. Herkenbaar? Leer wat jouw dieetgedachten zijn en denk ze om!
Emoties ontwijken
Voor veel mensen is eten troost. Meestal komt dat voort uit het ongemak dat wordt ervaren bij het praten over emoties. Dat kon vaak vroeger thuis al niet. Er werd niet gesproken over verdriet, er werd eten op tafel gezet. Pijn? Dan krijg je wat lekkers. Iets goed te maken? Je hoeft geen sorry of ik hou van je te zeggen als je de ander volstopt met liefde uit de keuken..
Dit mechanisme draagt niet bij aan een gezonde relatie met eten en belemmerd ook dat je praat over je gevoelens en gedachten. Probeer eens aan de keukentafel te zitten voor een goed gesprek en het zou zo maar kunnen dat dit veel meer troost geeft dan welk eten dan ook.
Vervangen in plaats van veranderen
Ben je een avond-snacker? Door deze gewoonte te vervangen met gezonde snacks zoals wortel of komkommer leer je dit gedrag niet af. Je pakt de oorzaak namelijk niet aan. Vaak is avond-trek het resultaat van overdag onvoldoende eten. Heb je wel een goed ontbijt en lunch gegeten of schiet dat er vaak bij in? Ga je dan daar eens op richten en je zult zien dat je behoefte aan extra’s in de avond al een stuk minder wordt!
Jezelf straffen en belonen
De ‘klassieker’; wie gewicht wil verliezen, moet zichzelf dingen ontzeggen en afzien. Dit moet resulteren in gewichtsverlies en mag dan worden beloond met iets lekkers. Geen gewicht verloren? Je hebt gefaald en moet gestraft worden door nog erger af te zien. De enige andere optie is je gewonnen geven en opgeven. De weegschaal wordt je enige houvast en je grootste vijand.
Deze samenvatting roept vaak veel herkenning op. Dat is eigenlijk heel erg verdrietig. Je hoeft jezelf echt niet te straffen. Nooit. Je mag jezelf uitdagen en motiveren. Maar liever nog moedig je jezelf aan en ben je trots op jezelf voor alles wat je doet, ongeacht het resultaat. Toon liefde en compassie naar jezelf en anderen. En daarvoor mag jij jezelf zo nu en dan trakteren op iets waar jij van geniet. Dat hoeft geen eten te zijn en je verdient dat gewoon om wie je bent, niet om wat wel of niet lukt. Wees je eigen supporter en je zult zien dat je veel meer bereikt dan je voor mogelijk hield.
Opgeven omdat je faalt
Er is geen falen, alleen ervaren. Er is altijd morgen en het beste wat je kunt doen is niet opgeven. Heb geduld en vertrouwen in het proces. Zolang je niet opgeeft en in jezelf blijft geloven zal je vooruit blijven gaan, hoe langzaam soms ook.
Blindstaren op de weegschaal
De weegschaal liegt meestal, dus geloof daar niet te veel van. Het is al helemaal zinloos om jezelf dagelijks te wegen. Je komt ’s nachts niet aan van wat je die dag hebt gegeten. Eens per maand wegen is meestal meer dan voldoende. Liefst weeg je helemaal niet. Je weet heus wel of jij je best doet of dat je de boel saboteert. Het enige wat je zoekt in die weegschaal is een excuus om dat niet toe te hoeven geven.
Voeding uitsluiten
Koolhydraten zijn niet de boosdoener. Vetten ook niet. Dat chocolaatje of gebakje waar je zo van geniet is niet het probleem. In plaats van dingen uit je leven te bannen kun je beter bewuste keuzes maken om iets wel of juist niet te eten. Hierin is balans het belangrijkste. Je mag zeker genieten en jezelf zo nu en dan trakteren maar het is niet de bedoeling dat je dit doorlopend doet en altijd maar alles wat lekker is opeet omdat het simpelweg binnen handbereik is. Dus kies voor het een of het ander en zorg ervoor dat je actief genoeg bent gedurende de dagen om alles wat je (extra) eet ook weer te verbranden. Zorg goed voor jezelf zodat je kan genieten zonder schuldgevoel!
Niet in jezelf geloven
Als je jarenlang alleen maar hebt gedaan wat anderen zeiden wat je moest doen, ben je volledig verleerd om naar je eigen intuïtie te luisteren en daarom vertrouw je daar niet meer op. Jij zal het wel mis hebben want die ander is zó overtuigend. Maar wat voor een ander werkt, is niet per definitie jouw heilige graal. Je mag zelf keuzes maken en voorkeur hebben. Je kan veel meer dan je denkt en dan wat die boeken en guru’s je doen geloven. Heb vertrouwen in jezelf en gun jezelf de tijd om dingen te leren en te ervaren. Zo zal je steeds beter weten wat voor jou werkt en, nog belangrijker, wat bij jou past of niet.
Zo min mogelijk eten
“Wie dik is, eet te veel. Dus wie wil afvallen moet minder eten” is een vreselijk ouderwets, achterhaald en discriminerende overtuiging die heel hardnekkig blijft plakken. En het is kortweg niet waar. Elk lichaam heeft behoefte aan brandstof om te doen wat we allemaal willen doen in een dag. Hoe meer lichaam, hoe groter deze behoefte. Daarvoor is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen en voldoende voeding binnenkrijgt. Ook als je wil afvallen. Het gaat dus niet om zo weinig mogelijk eten maar om zo voedzaam en bewust mogelijk eten. Kwaliteit boven kwantiteit!
Afzien als de enige methode zien
Afvallen wordt geassocieerd met afzien. Elke dag is een gevecht tegen verleidingen en alleen met ijzeren discipline zal het lukken om weerstand te bieden tegen al die dingen je niet meer mag. Het is je grootste nachtmerrie.
Daarom vinden mensen het vaak heel moeilijk te accepteren dat ze kleine stapjes moeten zetten. Dat kan toch nooit werken? “Ik heb helemaal niet het idee dat ik mijzelf pijnig met allerlei regeltjes en dus zal het wel niet werken”, horen we in ons achterhoofd. Niets is minder waar! Juist als je kleine, haalbare stappen zet, zal je vooruitgang boeken zonder terugval. Het is namelijk gewoon vol te houden en je hoeft niet meer ‘terug naar eerst’ omdat je simpelweg nieuwe gewoontes eigen maakt die je stapje voor stapje dichter bij je doel brengen.
Blijven hangen in een slachtofferrol
Dit is misschien wel het allergrootste obstakel voor veel mensen; iets of iemand de schuld geven van jouw situatie. Het is de meest hardnekkige vorm van een gesloten mindset en een oneindige bron van excuses om zelf niet in actie te hoeven komen.
Er is altijd wel iets waardoor je niet naar jezelf hoeft te kijken; het weer, je werk, ziekte, tijdgebrek, je kinderen enzovoorts enzovoorts..
Wat je hiermee bereikt is dat je je eigen passieve instelling verhult met smoesjes. Door alleen te focussen op dingen die jou in de weg staan en waar je geen invloed op hebt, zal je nooit op zoek gaan naar mogelijkheden en jezelf uitdagen om stappen te zetten. Je zal altijd op hetzelfde punt uitkomen, wat je ook probeert.
De oplossing ligt nooit buiten jezelf, net als het probleem. Pas als je dat onder ogen komt zal je vooruit kunnen komen.
Iets alleen doen als iemand zegt dat het moet
Je bent volwassen en wijs genoeg om voor jezelf keuzes te maken. Er zou geen huiswerk, leraar, guru of influencer voor nodig moeten zijn om in actie te komen. Natuurlijk is inspiratie fijn maar ook zonder controle zou je de motivatie moeten hebben om goed voor jezelf te zorgen. Dat verdien je 🙂
Die knop is alles
“De knop is om” is de meest overschatte zin als het gaat om afvallen. Heel leuk die knop, maar die doet verder niets. Helaas begint het dan pas. Het is niet zo dat wanneer jij een beslissing neemt, de resultaten vanzelf komen of dat iemand anders daarvoor gaat zorgen. Dat moet je nog steeds zelf doen. En dat kost inzet voor een veel langere tijd dan ervoor nodig is om een schakelaar om te zetten. Helaas, maar waar.
Al je energie verspillen aan weerstand bieden
Soms is iets afleren zo simpel als je focussen op iets anders dat makkelijker gaat en toch bevredigd. Maak het jezelf niet onnodig lastig door steeds de confrontatie aan te gaan, ga hem gewoon uit de weg en doe iets waar je wél gelukkig van wordt!
Ik weet het allemaal al
“Weet je Carolien, eigenlijk kan je me niet veel nieuws meer vertellen, ik heb het allemaal al eens gehoord!” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik dit hoorde…
En dan graag een verdubbelaar voor het vervolg hierop: “Tja, ik leer eigenlijk niks nieuws dus ik denk niet dat dit gaat werken..”
Kennis alleen is vaak niet voldoende. Het is de bedoeling dat je die kennis toepast in jouw leven op een wijze die bij jou past. En soms komt iets pas na een paar keer herhalen of proberen echt binnen, dat is heel normaal. Dus probeer nog een kritisch te kijken naar wat je eigenlijk echt hebt gedaan met de informatie. Zolang je niets met die informatie en kennis doet zal je ook geen resultaat ervaren.
Blijven zoeken naar een ‘quick fix’
Geduld is een schone zaak. Zeker als het om een nieuwe leefstijl gaat. De snelle winst is voor de boekenschrijvers, bloggers en guru’s. En het is geen blijvend resultaat.
Gedragsverandering vraagt zelfreflectie, tijd, focus, geduld en vertrouwen. Wondermiddeltjes bestaan niet en als het te mooi klinkt om waar te zijn is het dat meestal ook. Toewijding en hard werk zullen je brengen waar je wil zijn.
Aanbiedingen móeten kopen
Je weet dat je de boel saboteert als je dingen koopt die niet op je boodschappenlijstje staan, alleen maar omdat ze in de aanbieding zijn. Je saboteert vaak al door geen lijstje te maken of een planning te hebben zodat je ruimte hebt voor keuzes je eigenlijk niet zou willen maken. Maar misschien stiekem toch wel. En als het dan in huis is, tja, dan moet het op. Stop met jezelf voor de gek houden. Haal in huis waar jij zonder schuldgevoel van kan genieten en niet meer dan dat.
Geen hulp vragen of aannemen
Een mooi voorbeeld: iemand doet mee aan een spelshow en heef bijna een miljoen gewonnen. Alle hulplijnen zijn beschikbaar maar hij doet toch een gok op het juiste antwoord terwijl hij er niet van overtuigd is. Het antwoord is fout en de miljoen gaat aan zijn neus voorbij. Dom? Dit doen wij dagelijks. Eigenwijs als we zijn, denken we dat we alles beter weten of zelf moeten doen. Hulp vragen is een zwakte, een last en iets om je voor te schamen. Maar vooral heel zonde. En eigenlijk best een beetje dom.
Alleen naar voeding kijken
Staar je niet blind op wat je eet. Vaak is ons eetpatroon met een paar kleine aanpassingen al flink verbeterd maar hebben we te weinig oog voor andere factoren van onze leefstijl. Hoe slaap je? Hoeveel tijd neem je voor ontspanning? Heb je een doel in je leven en geef je grenzen aan? Beweeg je voldoende en zonder te veel tegenzin?
Dit zijn ook allemaal dingen die onze aandacht verdienen en bijdragen aan een gezonde leefstijl en gewicht.
Verschuilen achter je huisgenoten
Natuurlijk kan jij niet voor anderen bepalen wat zij wel of niet mogen eten. Maar het is ook niet zo dat zij jou dwingen om iets te eten. Soms vraagt het wat extra aandacht maar uiteindelijk heeft het hele huishouden er baat bij als er een goede balans is op het gebied van eten. Bovendien zijn ze meestal meer dan bereid om je te helpen. Die hulp komt het beste in de vorm van support “Kom op, je kan het!” en andere complimentjes en minder in de vorm van controle “Zou je dat wel doen?” om de sfeer ook goed te houden..
Kortom..
Je gedachten veranderen is een flinke uitdaging maar uiteindelijk is de juiste mindset essentieel voor het halen van jou doelen. Onderschat jezelf niet en blijf positief!
Welke dieetgedachten herken jij bij jezelf? Laat mij weten hoe je die te lijf gaat en vergeet niet om hulp te vragen als dat nodig is.
Lees alles over het leefstijlprogramma CooL op de pagina Coaching op Leefstijl.