Shakshuka is een Tunesisch stoofpotje waar veel varianten van zijn. Het is de laatste jaren erg populair en niet zo gek; het is makkelijk, lekker, en gezond! In deze Shakshuka zit geen vlees maar in plaats daarvan zijn linzen gebruikt; een supergezond alternatief! In combinatie met lekker veel groente en de eieren is dit gerecht een goede bron van vezels en eiwitten.
- Voor 4 personen
- Bereidingstijd: 40 minuten
- Allergenen: ei
- Terminologie: aanfruiten, het bakken van een voedingsmiddel zonder dat het verkleurt.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1 grote ui
- 2 rode paprika’s
- 2 knoflooktenen
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 6 rijpe tomaten en een flesje tomatensap, dit kan ook vervangen worden door een groot blik tomatenblokjes (600-800gr)
- 100 gram rode linzen
- Olijfolie
- Zout en peper
- Peterselie
- 1 rode peper (zonder pitjes)
Materialen
- Mes
- Snijplank
- Sauspan + deksel
- Houten lepel
- Knoflookpers
Bereidingswijze
- Snipper de ui, was en snij de paprika fijn.
- Warm een beetje olie op in de sauspan.
- Voeg de ui, paprika en geperste knoflook toe aan de pan.
- Fruit dit aan.
- Spoel de linzen schoon en laat uitlekken in een zeef.
- Was en snij ondertussen de tomaten fijn.
- Voeg de tomaten en sap toe in de pan.
- Voeg ook de gerookte paprikapoeder, zout, peper, komijn, koriander en eventueel de rode peper toe (kleingesneden).
- Breng dit aan de kook.
- Voeg de linzen toe en roer om.
- Doe dan de deksel op de pan en zet het vuur laag.
- Laat dit ongeveer 15 minuten sudderen.
- Haal de deksel van de pan en laat het inkoken totdat het dik wordt.
- Proef en breng eventueel verder op smaak met kruiden, zout en peper.
- Voeg de eieren één voor één voorzichtig toe (zonder te roeren), maak eventueel kuiltjes om ze in te leggen.
- Sprenkel een beetje zout over de eieren en garen op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
- Wanneer de eieren gaar zijn kan het afgemaakt worden met gesneden peterselie.