Havermout is super snel en makkelijk om te maken, daarbij kun je het maken zoals jij wilt. Eet het warm of koud, zoet of hartig, het is volledig aan jou.
Eet de havermout bijvoorbeeld (zonder het te weken overnacht) met Griekse yoghurt, fruit (zoals een gele kiwi met schil en een mandarijn), notenmix en de havermout zelf.
Een andere manier om havermout te maken is de overnachtse havermout. Deze havermout maak je de avond van tevoren klaar en laat je intrekken gedurende de nacht. Hieronder staat de overnachtse methode uitgelegd. Het hoeft natuurlijk niet per se op deze manier te worden gedaan; je kunt het ook gebruiken als inspiratiebron voor ingrediënten om je havermout naar eigen smaak samen te stellen.
Bereidingstijd: 10 minuten
Allergenen: lactose, noot, sesam, gluten
Materialen:
- Kom
- Mes
- Theelepel
- Snijplank
- Lepel
Ingrediënten:
- 50 gram gebroken havermout
- ~200 gram melk of water
- 1 theelepel zaad (lijn-, sesam-, hennep-, maan- chiazaad, pompoenpitten)
- 20 gram noten (pecan, amandel, cashew, pinda)
- 1-2 stukken fruit, afhankelijk van de grootte van de vrucht (rood fruit, (gele) kiwi, sinaasappel, mandarijn, appel, banaan, blauwe bes)
- Specerijen naar smaak (kaneel, cacaopoeder)
- Suiker is optioneel, wanneer de vruchten lekker zijn, is het meestal niet nodig.
Bereidingswijze:
- Verkruimel de noten.
- Schil en snijd het fruit.
- Doe alles behalve het water/melk in een kom.
- Voeg het water/melk toe tot bijna alles onderstaat.
- Roer goed.
- Zet in de koelkast.
- Haal ‘s ochtends uit de koelkast en laat het een beetje op temperatuur komen.