Er zijn een hoop trends op het gebied van eten. Tegenwoordig zit alles in een kom. En waarom eigenlijk niet; het staat leuk, het eet makkelijk en het is goed voor ‘portion control’.
Een supergezond kommetje is de poké bowl, een gerecht uit Hawaii. Traditioneel is dit een kom met rijst, verse groenten en vis zoals verse tonijn of zalm maar je kan er makkelijk een eigen draai aan geven. Ik heb gekozen voor een koolhydraatarme variant met broccolirijst, gerookte kip en kiemgroenten. Het is een makkelijke, snelle, lauwwarme maaltijd bomvol groenten die goed vult. Ideaal voor zomerse avonden!
Benodigdheden
- Twee grote kommen 😉
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram sojabonen
- 200 gram gerookte kipfilet
- 400 gram broccolirijst
- 1 lente ui
- 40 gram kiemgroenten zoals alfalfa, radijs- of rodekoolkiemen
- 4 radijsjes
- Wokolie
- 3 el sojasaus
- 1 teen knoflook
- Een stukje gember
- Een bosjes verse koriander
- Zwarte sesamzaadjes
- Kruiden naar smaak zoals laos, komijnzaad, chili, peper en zout
Bereidingswijze
Blancheer de sojabonen even in kokend water. Ook als dit volgens de verpakking al gedaan is, maar dan kort, zodat ze warm zijn maar nog wel knapperig.
Nadat je de sojabonen hebt gekoeld, doe je er een klein beetje zout overheen en laat ze uitlekken.
Verhit de wokolie in een (wok)pan.
Roerbak de broccolirijst even en breng op smaak met de sojasaus en kruiden.
Rasp de knoflook en gember naar smaak door de rijst en roerbak het geheel kort.
Snij de gerookte kip in dunne plakjes.
Maak zo dun mogelijke plakjes van de radijsjes.
Snij de lente uit in schuine ringen van ongeveer 0,5 cm.
Hak de koriander fijn.
Verdeel de rijst over de kommen.
Bedek de rijst met de gesneden ingrediënten, de bonen en de kiemgroenten. Maak er wat moois van!
Als finishing touch strooi je wat sesamzaadjes over de kommen; et voilá.
Eet smakelijk!
Alles maakt beter uit een kom (vind ik). Dit boek zit boordevol inspiratie voor heerlijke kommetjes.
Meer koolhydraatarme recepten proberen? Je vindt ze hier!