Jouw ideale gewicht dankzij een uniek dieet: geluk

Jouw ideale gewicht dankzij een uniek dieet: geluk

Wat komt er volgens jou eerst? Je ideale gewicht bereiken of je gelukkig voelen?

Een simpele vraag waar ik verschillende antwoorden op had verwacht. Maar de uitkomst was unaniem: eerst moet je je gelukkig voelen en daarna kan je jouw ideale gewicht bereiken.

 

Wanneer ben je gelukkig?

Ik was nogal verbaasd. Want iedereen die ik spreek heeft een doel voor ogen. Het ideale plaatje. En vaak gaat dat toch meer over een bepaald beeld van het uiterlijk en minder vaak over het innerlijk. Terwijl beide onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Als je om je heen kijkt lijkt het er toch sterk op dat de focus ligt op het perfecte lijf. Dat bereik je met juiste voeding of misschien wel een dieet. En beweging. Er zijn een hoop trends en boeken om inspiratie uit te halen voor een nieuwe poging om je fysieke doel te bereiken.

Maar als ik de poll moet geloven zou het veel slimmer zijn om je te richten op het vergroten van je geluk. Zou dat echt werken?

 

De haat-liefde verhouding met jezelf

Eten is voor veel mensen een groot issue. Emotie eten, eindeloos diëten, teleurstelling en frustratie. Ze gaan dagelijks een harde strijd aan met het eten maar verliezen uiteindelijk steeds weer. Het is een haat- liefde verhouding; het biedt comfort maar ook weer niet.

Wat als je stopt met strijden tegen het eten en start met strijden voor jezelf? Beseft dat niets of niemand jou gelukkig kan maken, behalve jij zelf? Als je van jezelf zou houden, zou je ook goed voor jezelf willen zorgen. Dan is het niet meer zo lastig om de juiste keuzes te maken als het gaat om eten en bewegen. Ook zal je jouw lichaam sneller accepteren en minder onrealistische verwachtingen hebben. Het kost minder energie en geeft meer vreugde.

 

Gelukkig!

Het inzicht dat je geluk belangrijker is dan je gewicht is er blijkbaar al. Dat is goed nieuws! Wat je nu dus te doen staat is alle energie en aandacht die je verspilde aan strijden tegen eten, in te gaan zetten voor houden van jezelf. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar alles begint met de eerste stap; bewustwording.

Een paar tips om je op weg te helpen:

  • Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met jezelf. Jij bent uniek en bewandelt je eigen weg. Fysiek gezien heb je een bepaald bouw en aanleg en die zullen nooit veranderen. Je kan jezelf verbeteren maar je zal nooit een compleet ander lichaam krijgen. Het is zonde om daar energie aan te besteden.
  • Gezond eten en bewegen zal jou energie geven, doen stralen, je zelfvertrouwen vergroten en letterijk én figuurlijk beter in je vel doen zitten. Waardoor je weer gemotiveerd raakt om goed voor jezelf te blíjven zorgen.
  • Focus niet op resultaat op de weegschaal maar op gevoel. Ben jij tevreden met jouw inzet? Heb je gedaan wat je kon zonder jezelf onnodig veel druk op te leggen? Voelt deze aanpak als iets dat je langere tijd, liefst voor altijd, kan volhouden? Dan ben je op de goede weg. Heb vertrouwen in jezelf!
  • Wees niet bang om hulp te vragen. Schakel je omgeving in, zoek een bondgenoot of laat je begeleiden door een expert die zich niet alleen op voeding richt maar je helpt het totale plaatje in kaart te brengen.

Wil je ook de volgende stap zetten naar een leven zonder strijd? Het programma Coaching op Leefstijl helpt je hierbij!

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ga naar de inhoud