Haal de valkuil uit jouw perfectionisme

Haal de valkuil uit jouw perfectionisme

Een tijdje geleden schreef ik een blog voor Plent over perfectionisme.

 

Wat wil jij veranderen aan jezelf? Iedereen weet wel een antwoord op deze vraag. Perfectionisme zit diep in ons geworteld.

Er is altijd wel iets dat beter kan, moet, hoort. Helemaal tevreden ben je eigenlijk nooit. Je ziet constant om je heen dat anderen verder zijn dan jij. Dit zorg voor een dagelijkse confrontatie met je tekortkomingen.

Een tijdje geleden vroeg iemand mij om een ‘algemeen leefstijladvies’.

Mijn antwoord hierop was dat, wat je ook wilt bereiken, het bereiken van je doel geen onmogelijke opgave moet lijken. Als het je erg veel stress geeft is het waarschijnlijk geen goed doel.

“Maar het is toch wel de bedoeling dat je ergens moeite voor doet?”

Jazeker. Je moet jezelf ook wel uitdagen om uit je comfort zone te komen. Maar dat is iets anders dan onrealistische eisen aan jezelf stellen. Streven naar perfectie kan een mooie eigenschap zijn maar ook een blok aan je been.

 

 

Ben ik perfectionistisch?

 

Perfectionisme heeft vele gezichten. ‘Het streven naar perfectie’ kan zitten in veel aandacht besteden aan inhoud (bijvoorbeeld op werk) maar ook aan inrichting (thuis of in je privéleven) of innerlijk (eisen die je aan jezelf stelt). Ook kan je perfectionisme op andere reflecteren waardoor je hoge eisen stelt aan je omgeving; wat je van jezelf verwacht, verwacht je ook van anderen. Iedereen heeft in meer of mindere mate wel perfectionistische eigenschappen. Je hebt vast wel een project waar niemand anders aan mag komen omdat alleen jij precies weet hoe het aangepakt moet worden.

 

Lees verder op de website van Plent.

 

Wil jij jouw doelen bereiken? Dat betekent dat je moet toegeven dat je niet alles tegelijk kan en dat je er soms even een potje van maakt. En dat dat helemaal ok is. Want daarna ga je gewoon weer verder. Met haalbare doelen. Het mooie van perfectionisme is dat je met veel aandacht en doorzettingsvermogen aan jouw doelen kan werken. Zolang je maar de juiste focus hebt.

Dan kan je realistisch zijn en ben je tevreden met kleine stappen in de juiste richting.

 

Je zult zien dat jouw perfectionisme ook vóór je kan werken in plaats van tegen je.

Wil jij aan de slag om haalbare doelen te stellen én te halen? Maak een afspraak om meteen te beginnen.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ga naar de inhoud