Geen last van stress? Foute boel!

Geen last van stress? Foute boel!

Stress, overspannen, burn out. Je hoort er veel over maar weet jij eigenlijk hoe stress voelt en hoe je het bij jezelf kan herkennen? Of heb jij geen last van stress en overkomt dat alleen anderen?

 

Stress is goed

Ben jij nooit ziek, heb je nooit last van stress en ga je elke werkweek als een trein? Dan zou het best eens kunnen dat je in de gevarenzone zit.

Stress hoort bij het leven, er is niks mis mee. Maar als jij op de automatische piloot staat, altijd maar door gaat en de stress niet zo nu en dan zijn werk laat doen is het gevaar dat dit de ketel ernstig onder druk zal zetten. Af en toe een keer ziek zijn hoort erbij, je lichaam werkt het nodige naar buiten, heeft tijd nodig om te herstellen en kan er dan weer tegenaan.

 

Wat voel jij?

Je bent gedreven in je werk, hebt een druk sociaal leven, een gezin en stelt fysiek hoge eisen aan jezelf. Je gaat lekker en kan zo nog jaren doorgaan. Denk je. Je loopt elke week een marathon zonder daarvan te herstellen. Hoe lang is dat vol te houden denk je?

Je hoogdravende focus en ambitie zorgen ervoor dat je hoofd op volle toeren draait. Hierdoor heb je nauwelijks nog aandacht voor wat je lijf nodig heeft. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Kom ik makkelijk in slaap?
  • Word ik uitgerust wakker?
  • Kan ik mij overdag goed concentreren?
  • Ben ik ontspannen in contact met anderen en niet prikkelbaar?
  • Kan ik conflicten naast mij neerleggen zonder ze op mijzelf te betrekken?
  • Heb ik een gezonde eetlust en weinig behoefte aan erg hartig of zoet eten?
  • Begin ik fris aan mijn weekend zonder bij te moeten tanken?
  • Is mijn lichaam vrij van spanning, bijvoorbeeld in mijn nek?
  • Is mijn ademhaling gedurende de dag rustig en regelmatig?
  • Zijn mijn darmen niet overactief?

Hoe vaak heb jij hier ‘nee’ geantwoord? Wees eerlijk tegen jezelf en ga bij elk negatief antwoord na waar dit aan zou kunnen liggen? Is het een teken dat jouw lichaam meer te verdragen krijgt dan het aan kan?

 

Je doel voorbij

De toestand waarin jij jezelf hebt gebracht, gaat je niet vooruit helpen. Je hebt het gevoel dat je als een trein gaat, maar het spoor loopt waarschijnlijk een keer dood.

Door stress heb je een slechte nachtrust. Als je niet uitgerust bent maak je overdag minder verstandige keuzes. Je eet minder gezond. Door gebrek aan energie krijg je trek in koolhydraten. Je komt aan. Omdat je kapot bent van een werkweek heb je minder tijd en aandacht voor je familie en vrienden. Extreem sporten vanuit prestatiedrang brengt je lichaam alleen maar nog meer stress toe. Tegenslagen komen harder aan en je bent minder flexibel. Je raakt je zingeving langzaam uit het oog. Buiten de bekende gevolgen van stress kan het ook een risicofactor zijn voor andere ziektes. Waarvoor doe je het eigenlijk allemaal? Is het wel nodig om zo extreem hard te gaan? Bereik je op deze manier wel echt wat je wil? Wat heb je aan status als je niet gelukkig bent, of zelfs ziek?

 

Neem leiding

Het klinkt zweverig, maar naar je lichaam luisteren gaat je kracht geven. Op welke momenten van de dag merk je spanning in je lijf, welke personen of situaties zorgen ervoor dat jouw ademhaling en hartslag versnellen? Hoe lukt het om je gedachten rustig te krijgen?

Ga eens na wat je nou écht wil bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Niet alleen in financieel opzicht, maar ook sociaal, mentaal en fysiek. Alles wat dit doel niet dient, heeft geen prioriteit. Schrap energievreters die jouw doel niet dienen. Haal de haast uit de dag door bijvoorbeeld meer lopend te doen of extra lange pauzes in te lassen. Doe gewoon af en toe even niets en laat de boel de boel. Morgen weer een dag. Maak tijd om een hobby weer op te pakken of eindelijk eens écht samen te zijn met de personen die jij belangrijk vindt. Neem weer leiding over je eigen leven.

Gedreven zijn is mooi maar geen levensdoel op zich. Het zal op de lange termijn geen voldoening geven. Geniet van wat je bereikt hebt en de mensen die je om je heen verzameld hebt. Het zal je meer energie geven en dichter bij je doel brengen. De keuze is aan jou.

 

Aan het denken gezet? Doe de leefstijltest ontdek hoe je er écht voor staat.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ga naar de inhoud