Fitter zonder sportschool: 10 tips

fitter zonder sportschool: 10 tips

Fitter zonder sportschool: 10 tips

Als je bewust met je gezondheid en leefstijl aan de slag gaat, wil je vast ook wat fitter worden. Bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of een betere conditie te krijgen.

Denk je dat je hiervoor per sé naar de sportschool moet maar voel je hier een enorme weerstand tegen? Je bent niet de enige die zich niet op zijn gemak voelt. Vaak voelen mensen zich onzeker omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen in de sportschool of zich bekeken voelen.

Wees gerust, je hóeft niet het krachthonk in om toch aan je spieren en je conditie te werken.

Opgelucht? Dan heb ik hier wat tips voor je wat je zou kunnen doen:

 

 1. Wandelen

  Het klinkt misschien niet als een uitdaging maar dat kan het zeker wel zijn. Ook tijdens lopen gebruik jij je spieren en kun je deze dus ook sterker maken. Loop bijvoorbeeld elke keer wat sneller, neem eens een onverhard pad of heuvel óf ga Nordic Walken. Of meld je aan bij de online Waagcoach wandelgroep op de Ommetje app (team code F3CMQ) voor ommetjes van 20-60 minuten. Bovendien is het minstens zo goed om gedurende de dag regelmatig 10 minuten of meer in beweging te komen als dat het is om 2 keer per week naar de sportschool te gaan. Klinkt haalbaar, toch?

 2. Fietsen

  Laat die auto eens wat vaker staan, fiets een blokje om of ga bewust bij iemand op visite die nét iets verder weg woont. Ook met fietsen kan jij jezelf uitdagen; als je hartslag versnelt en je ademhaling wordt zwaarder is de ‘training’ begonnen! Route.nl heeft een mooie website en fijne apps om wandel- en fietsroutes te maken of vinden van alle lengtes, inclusief navigatie. Een andere leuke low-impact (maar intensieve) sport is steppen.

 3. Watersporten

  Zwemmen is een vaak genoemd alternatief voor de sportschool. Je traint er je conditie mee én het is goed voor je spieren. Maar is baantjes trekken niet jouw ding? Tegenwoordig zijn er heel veel andere activiteiten te doen waarbij de voordelen van de weerstand van het water worden gebruikt. Zo is er quaBootcamp, aquaBoarden, aqua Fit-plus, aquajoggen, aquarobic, voor ieder wat wils zullen we maar zeggen. Zwemmen in open water is ook steeds populairder en heel fijn om te doen. Let wel op deze tips van de KNZB of volg een cursus.

 4. Begeleid bewegen

  Voor mensen met een fysieke beperking zoals een blessure, artrose of overgewicht zijn en er vaak speciale programma’s bij fysiotherapiepraktijken. Zij kunnen gespecialiseerde begeleiding geven en voorkomen dat je lichaam (verder) overbelast raakt. Of kijk eens naar de huiswerkfilmpjes van deze praktijk. Sommige oefeningen kan je zelfs liggend in bed uitvoeren.

 5. Sportclubs en verenigingen

  In elke gemeente is een groot aanbod sportclubs en verenigingen. Het leuke hiervan is dat het vaak laagdrempelig, goedkoop en vriendelijke groepen zijn waar je al snel goed contact hebt met je mede sportgenoten. Saamhorigheid is hier vaak belangrijker dan prestatie en ook als je fanatieker wordt zijn daar meestal mogelijkheden voor.

 6. Dansen

  De beste manier om plezier te hebben, je zorgen even te vergeten én fitter te worden. Doe bijvoorbeeld eens een cursus salsadansen voor beginners. Maar thuis in de woonkamer werkt ook

 7. Thuis bewegen

  Liever de deur helemaal niet uit? Frisse lucht is heel belangrijk om je goed te voelen maar soms wil je liever bewegen in je eigen vertrouwde omgeving. Ook daar heb je niet veel voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan wat spierversterkende oefeningen, een paar keer de trap op en af of zet Nederland in Beweging aan. Je kan ook eens meedoen aan een challenge. Hebben jullie een Nintendo Switch in huis? Ga aan de slag met Ring Fit! Als jij het gevoel hebt dat je jouw spieren aan het werk hebt gezet dan is dat waarschijnlijk ook zo!

 8. Overal en nergens

  Apps als de Nike Training Club, Nike Run Club en Daily Workout (dagelijkse trainingen)  helpen jou ook als je op werk of vakantie bent om toch even je lijf aan het werk te zetten. Er zijn ook verschillende online sportprogramma’s zoals Fit Channel. Je kiest makkelijk hoe lang je dit wilt doen en welke hulpmiddelen je wel of niet hebt en hup, geen excuus meer!

 9. Youtube

  Zoek op ‘workout’ gevolgd door wat jij wilt doen zoals beginners, benen, core, conditie en er gaat een wereld voor je open! Let goed op de lengte van het filmpje en als je iets hebt gevonden dat bevalt; abonneer je op het kanaal. Zo vind je makkelijk meer van dezelfde trainer en krijg je meldingen wanneer deze een nieuw filmpje heeft geplaatst. Leuke voorbeelden zijn deze playlists van Optima Vita voor beginners en Sport071 voor de wat meer bedreven sporters.

 10. Out of the box

  Boksen, klimmen, bootcamp, trampolinefitness, mountainbiken, suppen, noem maar op. Allemaal activiteiten waarbij je fysiek flink wordt uitgedaagd zonder dat je naar de sportschool hoeft! Wil je iets doen dat je nog nooit gedaan hebt? Zoek een beginnerscursus of de juiste begeleiding om het onder de knie te krijgen; je zal er veel meer plezier in hebben als je ziet dat je vooruit gaat!

Fitter zonder sportschool? Ja dus!

Je kunt dus zeker fitter worden zonder sportschool. Het belangrijkste is dat je lekkerder in je vel komt te zitten en dat gaat niet lukken als je jezelf dwingt iets te doen wat je eigenlijk niet wil. Het is goed om jezelf uit te dagen maar minstens zo belangrijk om naar jezelf te luisteren.

Als je iets doet dat je leuk vindt zul je het beter volhouden, sneller vooruitgang boeken en dus langer gemotiveerd blijven. Je komt dan vanzelf op het punt dat je klaar bent om de volgende stap te zetten en wie weet ga je dan toch ooit met plezier sporten! Wil je bijhouden of je genoeg beweegt en hoeveel energie je verbrand? Een activity tracker om je pols kan je hierbij helpen.

En wil je toch weer eens naar een sportschool? Vraag dan om begeleiding en een trainingsschema dat bij jou past zodat je ook hier succes gaat behalen. Misschien is een compleet leefstijl-programma op maat wel wat voor jou.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ga naar de inhoud