Mindset is iets waar we niet per se vaak mee bezig zijn. Sommige mensen hebben echt een winnaarsmentaliteit, anderen niet. Punt.
Dat is jammer want je mindset heeft meer invloed op je dagelijks leven dan je denkt. En je hebt zelf invloed op je mindset.
Hardlopers zijn doodlopers
We hebben allemaal wel iets wat we denken écht niet te kunnen.
Voor mij was dat hardlopen.
Ik had het echt een kans gegeven maar het enige wat ik ermee bereikte waren ademnood, steken in mijn zij en een rondje van 3 kilometer dat ik kon dromen.
Iedereen die zei dat het wel iets voor mij zou zijn, lachte ik hardop uit.
Inmiddels weet ik dat ik het totaal verkeerd aanpakte: Ik liep met ervaren lopers en vond dat ik mij aan hen moest kunnen meten. Qua tempo en qua afstand. Ik wilde niet toegeven dat ik het zwaar had en durfde geen hulp te vragen. Dus gaf ik het op.
Wat ik niet doorhad was dat ik mijzelf gedoemd had om te falen. Ik had de overtuiging dat wat ik niet kon doen zonder fouten te maken, nooit onder de knie zou krijgen.
Jaren later, toen ik mij meer bewust was van wat hardlopen mij zou kunnen brengen, heb ik het opnieuw geprobeerd.
Deze keer gaf ik het een eerlijke kans. Met succes. Om te begrijpen wat er toen anders aan mij was wil ik jullie wat uitleggen.
Mindset
Wat was er dan anders?
Volgens de psycholoog Carol Dweck zijn er twee typen mensen.
Mensen met een fixed mindset:
- Geloven dat hun succes afhankelijk is van hun aangeboren vermogen; als je een geboren duurloper bent zul je nooit goed kunnen sprinten.
- Zijn bang om te falen omdat dit een negatief beeld geeft van hun vaardigheden.
Mensen met een growth mindset:
- Geloven dat hun succes gebaseerd is op hard werken, leren, training en vasthoudendheid.
- Maken zich minder zorgen en hebben minder angst om te falen omdat zij zich realiseren dat hun prestaties kunnen worden verbeterd en dat je leert van fouten.
De juiste mindset kan ervoor zorgen dat je een leven met minder stress en meer succes zal hebben.
Het goede nieuws is dat je kan switchen.
Als een speer
Het wisselen van mindset maakte het verschil voor mij als hardloper; ik heb inmiddels geleerd dat ik als perfectionist niet te hoge eisen aan mijzelf moet stellen en op tijd hulp moet zoeken voor wat mij zelf niet lukt. Ik accepteerde dat ik bij de basis moest beginnen en een langzame start zou maken. Ook stelde ik een doel en zocht passende begeleiding. Ik wist dat het leerproces met falen gepaard zou gaan; bijna alle hardloopblessures heb ik achter mijn naam staan. Maar steeds na mijn herstel begon ik weer opnieuw omdat ik kon kijken naar het grotere plaatje; de uitdaging die het mij biedt en de voldoening van iedere nieuwe stap die ik zet. Het was echt niks voor mij maar ik heb het eigen gemaakt.
De overtuiging dat je iets niet kan vervangen door de overtuiging dat je iets kan leren kan dus het verschil maken tussen het wel of niet behalen van jouw doelen.
Dus vraag jezelf eens af; wat denk jij dat je niet kan?
Heb je het gevoel dat je onzekerheid of twijfels jou belemmeren bij het halen van jouw doelen? Neem contact op en ontdek wat coaching voor jou kan betekenen!