Durf jij de uitdaging aan?

Durf jij de uitdaging aan?

Je kent het wel. Voor sommige situaties heb je inmiddels niet zo veel geduld meer. Een collega die allerlei rotklusjes bij je dumpt, een familielid dat pas hulp aanbiedt als alles al gedaan is of een kennis die elke gelegenheid aangrijpt om zichzelf te promoten.

In dit soort situaties kijk je vaak vooral naar wat de ander in jouw ogen anders zou moeten doen. Door er op een andere manier naar te kijken kan je erachter komen welke uitdaging je hier voor jezelf uit kan halen om beter met de situatie om te gaan.

 

#FILTER

Alles wat we doen en denken wordt gekleurd door de bril die we op hebben. Het werkt als een filter dat sommige dingen scherper uitlicht dan andere. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, iets wat jij moeiteloos doet is voor een ander misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het is vaak makkelijker om naar de ander te kijken en te benoemen wat die persoon beter kan dan jij, dan je eigen kwaliteiten te herkennen.

Dit komt vaak doordat je die bril al je hele leven op hebt. Je leert dingen al vroeg in je leven aan, bijvoorbeeld door het gezin waarin je opgroeide. Was je de oudste en voelde jij je verantwoordelijk voor je jongere broertjes en zusjes? Dan is de kans groot dat jij jezelf nu nog steeds wegcijfert om er voor anderen te zijn. Of misschien was je juist de jongste en heb je hierdoor een soms wat overdreven bewijsdrang ontwikkeld. Als je dit leert te herkennen, kan je jouw filter aanpassen zodat je in je huidige situatie beter uit de verf kan komen.

 

Draai het om

Die collega die ervoor zorgt dat hij de leuke klussen heeft, komt blijkbaar erg goed voor zichzelf op. Is dat misschien iets wat jij meer zou moeten doen?

Zou het kunnen dat je familielid echt welwillend is maar de kans niet krijgt omdat jij erg snel je eigen plan trekt? Zouden jullie er beide bij gebaat kunnen zijn als jij je meer als teamspeler op zou stellen en hem eerder betrekt in het proces? Misschien doe je in je relatie precies hetzelfde en zet je onbewust je partner aan de zijlijn.

Wat zou jij kunnen leren van je zelfverzekerde kennis? Spreek je bewondering eens uit en wie weet op wat voor manier hij je kan helpen!

 

Daag jezelf uit

Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen en ze zijn niet altijd even duidelijk. Vaak komen ze naar voren wanneer je een obstakel tegenkomt. Letterlijk of figuurlijk. Hoe ga je om met een lastige of nieuwe situatie in een omgeving die anders is dan je gewend bent?

Je kan jezelf testen door een uitdaging op te zoeken. Daarvoor hoef je gelukkig niet een aanvaring uit te lokken met je collega. Een fysiek obstakel werkt vaak net zo goed. De Waagproef is hierop gebaseerd. Wat gebeurt er met je als je in een kleine groep een parcours moet afleggen, individueel maar wel als team? Je zal bewondering en irritatie ervaren, net als in het dagelijks leven. Dit is een mooie gelegenheid om eens te ontdekken wat je hiervan kunt leren, welke andere bril je op kunt zetten. Deze inzichten zullen je verder helpen in het dagelijks leven!

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Ga naar de inhoud