Koolhydraatarm recept: Curry met bloemkoolrijst zonder MSG (E621)

Koolhydraatarm recept: Curry met bloemkoolrijst zonder MSG (E621)

 

Voedselautoriteit EFSA wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt tegen de smaakversterker glutamaat (E620-E625), waaronder de beruchte MSG (E621). Is er te lezen in een artikel van Foodwatch .

 

Wat is MSG eigenlijk?

Het is een smaakversterker dat onder andere het doel heeft de smaakpapillen te stimuleren en meer trek te geven in producten waar de stof in zit. Daarnaast wordt de stof gelinkt aan het Chinees restaurant syndroom. Veel gehoorde klachten zijn hoofdpijn, pijn aan de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk en verstoring van de bloedsuikerspiegel.

Het wordt veelvuldig toegevoegd aan producten als sauzen, soep en snacks. Je vindt het onder verschillende benamingen waaronder ook ‘gistextract’.

 

Meer weten of E621 of andere E-nummers? Er zijn verschillende apps te vinden die hierbij kunnen helpen.

Gezondheid!

Nu de zomer voorbij is liggen griepjes en vermoeidheid op de loer. Tijd voor een vitamineboost! Verkouden? Een beetje peper helpt je neus vrij te maken. Deze curry zit bomvol vitaminen en is vrij van MSG. Door rijst te vervangen door bloemkoolrijst is het ook nog eens een koolhydraatarme maaltijd. En geloof mij, je mist de rijst niet!

    

Ingrediënten voor 3 personen

  • 400 gram bloemkoolrijst (te koop in de supermarkt of zelf te maken met een keukenmachine)
  • 180 gram roerbakgarnalen
  • 1 blik kokosmelk van 500 ml
  • 2 flinke eetlepels KOH Thai gele currypasta van natuurlijke ingrediënten
  • 1 el kokosolie of een andere olie die geschikt is voor verhitten zoals druivenpitolie
  • 400 gram baby maiskolven
  • ½ broccoli
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 100 gram sugarsnaps
  • 1 limoen
  • 100 gram taugé
  • Koriander

Bereidingswijze

Bak eerst de garnalen met olie in een wokpan op hoog vuur totdat ze roze verkleurd zijn.

Haal de garnalen uit de pan en leg ze even apart.

Doe opnieuw wat olie in de pan en verwarm de currypasta even op hoog vuur.

Schud de kokosmelk en voeg deze toe. Meng tot een geheel en verwarm het op middelhoog vuur. Voeg eventueel nog wat water toe.

Snij de broccoli in kleine roosjes en de champignons in plakjes.

Haal eventueel de draden uit de sugarsnaps door het puntje af te breken en de draad eraf te trekken.

Snij de maiskolfjes en sugarsnaps in stukjes van 1,5 cm.

Voeg de groenten bij de curry en laat het geheel sudderen tot de groenten verwarmd maar nog knapperig zijn.

Knijp een halve limoen uit boven de curry.

Voeg de garnalen toe en verwarm deze even mee.

Als laatste voeg je de bloemkoolrijst toe en roer door de curry tot deze warm is. Niet te lang want dan wordt de rijst zacht.

Voor het serveren overgiet je de taugé even moet kokend water.

Doe de curry in een kom en leg wat taugé bovenop. Maak het af met wat koriander en een schijfje limoen naar smaak.

 

Je krijgt het hier gegarandeerd warm van op een koude herfstdag!

Eet smakelijk!

Benieuwd naar de voedingswaarden of registreer jij jouw eten bij in My Fitness Pal?

Je kan het recept direct invoeren door te zoeken op Vitamine L!

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Skip to content