De Waagcoach

Coachen tijdens Corona

tips en tricks

Als coach ben je betrokken bij een doelgroep die vaak bij jou terecht is gekomen op zoek naar een zeker vorm van houvast en ondersteuning; de ‘stok achter de deur’. Door de huidige maatregelen in de strijd tegen het Corona-virus is voor veel mensen de structuur weggevallen; thuiswerken, de scholen dicht, geen sportschool, eenzaamheid, minder afleiding en meer verleiding thuis. Dit kan nogal wat losmaken.

Wat kan je doen om als coach dichtbij te blijven in tijden van sociale afstand?

1. Blijf open in je communicatie

Je deelnemers en coachees willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ook als jij nog aan het uitzoeken bent wat de (steeds weer nieuwe) maatregelen concreet gaan betekenen mag je dat best laten weten. Het maakt je menselijk en bereikbaar. Bovendien is het prettig om wat van je te horen.

2. Bied ondersteuning op afstand

Videobellen is voor velen spannend maar wel een hele goede manier om contact te maken. Van beeldvrees is tijdens het gesprek zelf meestal weinig te merken. Bied aan om iemand via de telefoon op weg te helpen. Dat geeft vertrouwen. Gebruik je coaching vaardigheden om de ander op zijn gemak te stellen. Bereid jezelf ook goed voor op het beeldbellen, zie punt 7 voor meer tips.

3. Houd rekening met spanningen

Jij hebt misschien heel snel geschakeld en wil de reguliere coaching zo snel mogelijk weer oppakken maar denk eraan dat jouw coachees misschien in een heel ander stadium zitten. Hoge werkdruk, stress vanwege thuisscholing, zorgen om naasten en persoonlijke angsten kunnen het lopende traject in de weg staan. Besteed daar eerst aandacht aan en vraag waar de behoefte ligt.

4. Geef praktische tips

Online worden we overspoeld door initiatieven en nieuwsberichten. Deze overload kan voor veel verwarring zorgen bij onze doelgroep. Jouw coachees zullen het op prijs stellen als jij voor hen een selectie maakt van zinvolle tips of informatie waar zij wat aan hebben op dit moment. Denk hierbij aan tijdverdrijf, verdieping en beweging of leefstijlverbetering. Je hoeft dit niet per se zelf te doen, je kunt ook een bestaand artikel delen bijvoorbeeld deze met leefstijl tips.

Zie Leefstijl-tips & corona

5. Heb oog voor de extra kwetsbaren

Duik even in jouw klantenbestand en markeer diegenen die eenzaam (of niet zo digitaal bedreven), ziek of anderszins kwetsbaar zijn. Het zal erg op prijs worden gesteld als jij even de tijd neemt om ze te bellen en te horen hoe het met ze gaat.

6. Laat regelmatig van je horen

Stuur een email, nieuwsbrief, neem een filmpje op, organiseer een (extra) groepsbijeenkomst via bijvoorbeeld Zoom of stuur een whatsappje. Door nu in contact te blijven zullen je coachees voor hun gevoel minder ‘afdwalen’ en hou jij ze bij je.

7. Praktische tips voor videobellen

Momenteel wordt er veel gebruik gemaakt van de verschillende opties voor online meetings. Hierbij is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  • Kies een gebruiksvriendelijk en veilig programma, raadpleeg hiervoor het advies van de BLCN (of je opdrachtgever) en kijk goed naar welk abonnement je nodig zou hebben om de gewenste grootte of de lengte van je gesprek of bijeenkomst te kunnen houden. Stel alles in en oefen even voordat je deelnemers uitnodigt.
  • Zorg voor een goede setup; laat anderen in huis weten dat je niet gestoord mag worden en voorkom herrie.
  • Als je een laptop gebruikt, verhoog deze dan zodat de ‘hoek’ van jouw webcam er wat natuurlijker uitziet. Denk eraan dat degene aan de andere kant zijn beeld waarschijnlijk niet in ‘landschap modus’ heeft als die zijn telefoon gebruikt en dus links er rechts van jou niet ziet wat er in beeld is. Als je iets laat zien doe dat dus voor je.
  • Als je jouw telefoon gebruikt, zorg er dan ook voor dat deze steady en op een goede hoogte staat. Hier zijn simpele houders voor te koop zoals deze.
  • Voor een goede communicatie is goed geluid en gehoor belangrijk. Een headset is onmisbaar om storend achtergrondgeluid uit te filteren.Ga hiebij niet voor de goedkoopste optie maar voor kwaliteit. Bekijk hier verschillende draadloze headsets.
  • Beeldbellen kost veel batterij, zorg dus dat alles opgeladen is en adviseer ook je coachees hierin.
  • Houd er met je planning rekening mee dat afspraken langer kunnen duren en meer energie kosten omdat videobellen toch een andere manier van communiceren (rustiger en duidelijker) vraagt dan je misschien gewend bent.
  • Een goede voorbereiding en communicatie naar de aanwezigen zorgt voor een meer efficiënte bijeenkomst. Maak gebruik van online werkvormen voor interactie en onderbreek langere sessies met korte pauzes. Daardoor is het makkelijker om de aandacht erbij te houden.
  • Voordat je start met groepsbijeenkomsten via video is het belangrijk om te controleren of dit door de opdrachtgever (zoals een verzekeraar) ook goedgekeurd is.
  • Ga ook na of alle deelnemers van jouw groepsbijeenkomst hier klaar voor zijn; begrijpen zij de software en staat hun hoofd er wel naar, gezien de omstandigheden. Wellicht heeft iemand eerst nog wat andere ondersteuning nodig. Zorg altijd dat je op tijd klaarzit om iedereen 'binnen te loodsen' als dat nodig is.

8. En last but not least: zorg ook goed voor jezelf

Zet goed op een rijtje wat je nú kunt doen en wat nog even kan wachten. Ook jij bent maar een mens met eigen gevoelens en gedachten. Ook voor jou is hier geen draaiboek voor. Misschien moet je de techniek eerst zelf nog onder controle krijgen. Communiceer dat met je deelnemers en ook dat je wacht op de adviezen van de beroepsvereniging. Laat ze weten hoe jij voor je zelf zorgt in een tijd die voor iedereen nieuw is, ook voor een leefstijlcoach. Dus voed jezelf goed, blijf in beweging, ontspan voldoende en blijf in verbinding op een manier die bij jou past. Practice what you preach.

Geschreven door Anchelle Doets – Vitaal 3.0 en Carolien Linnemann – De Waagcoach

Ga naar de inhoud